Het technisch-orthopedische team bestaat uit een orthopedisch schoentechnoloog, orthesist, prothesist en/of een bandagist:
- De orthopedisch schoentechnoloog is gespecialiseerd in het behandelen van voet- en enkelproblemen. De diabetes patiënt wordt door hem geholpen door individuele hulpmiddelen zoals orthopedische steunzolen, therapeutische schoenen en orthopedische schoenen op maat. Deze zorgen voor stabilisering, correctie, vermindering van pijn, drukverdeling en ontlasting van probleemzones ter hoogte van de enkel en voet.
- Een orthesist maakt orthesen. Dat zijn technische hulpmiddelen die de patiënt helpen om beter te functioneren, te bewegen of stabiel te blijven. Zij ontlasten, steunen of corrigeren de voet. Voorbeelden zijn extra zachte corrigerende of compenserende orthopedische steunzolen en therapeutische schoenen.
- Een prothesist maakt prothesen: kunstmatige vervangingen van een (uitwendig) lichaamsdeel.
- Een bandagist verstrekt ook orthopedische steunzolen. Hij levert ook compressie orthesen zoals therapeutische elastische kousen en armkousen die speciaal aangepast zijn voor diabetespatienten die aan lymfoedeem lijden. We vinden er ook sokken die niet drukken en naadloos zijn zodat ze de diabetesvoet niet kunnen kwetsen.
Complementair aan de medische sector omvat het verzorgen van de patiënt met een “orthopedisch” toestel ook een technisch en paramedisch aspect dat de revalidatie in meer specifieke zin omvat. Hierbij denken we aan het ontwerpen, ontwikkelen en vervaardigen van het apparaat, het aanpassen ervan in functie van de evolutie van de patiënt, het leren omgaan ermee en het bestendigen van het gebruik in de dagdagelijkse omstandigheden, beroepshalve en/of sociale activiteiten.
De orthopedie-techniek richt zich op het voorkomen of herstellen van aangeboren of verworven misvormingen of functiestoornissen door gebruik te maken van individueel aangepaste technische hulpmiddelen en ook op het vervangen van ontbrekende lichaamsdelen.