Voor welke hulp en behandeling kan u terecht bij een orthesist?
- Kan de diabetesvoet met een orthopedische zool behandelen. Dit is een individueel aangepaste steunzool, na maatname en onder de vorm van gips- of schuimafdruk, verricht door de verstrekker zelf of door de voorschrijvend geneesheer. Het nemen van een afdruk dient te geschieden door middel van een correctiemoulage of correctieschuimafdruk eventueel aangevuld met een computeranalyse of een blauwdruk. De kennis van de verschillende functionele, kwalitatieve en kwantitatieve parameters wordt verkregen door eigen gespecialiseerd technisch en biomechanisch onderzoek, stapanalyse en eventueel een computeronderzoek. Deze verworven kennis geeft een causaal beeld van de klacht en/of symptomatologie weer, om van hieruit de normale voetfunctie opnieuw te herstellen.
De orthopedische zool mag pas worden vervangen na een termijn van twee jaar na de datum van de vorige levering. Die termijn wordt echter verminderd tot één jaar voor de rechthebbenden voor wie de jongste levering is uitgevoerd vóór ze achttien jaar zijn geworden. De orthopedische zolen kunnen vervaardigd zijn uit : plastiek, duraluminium, roestvrij staal, kurk, leder, rubber, siliconen of vilt.
- Hierbij kan hij ook een semi orthopedische schoen verstrekken. Dit type van schoen is speciaal vervaardigd voor het behandelen van de diabetische voet, heeft zijn eigenschappen van vervroegde afwikkeling bij het stappen, een goede breedte en hoogte aan te voorvoet om de vrijheid te geven aan de tenen en ze zodoende niet te kwetsen. Hij is vervaardigd uit zacht materiaal (leder & stof).
De orthesist kan voor de maatname op vernieuwende technieken beroep doen zoals de biomechanica, CAD/CAM systemen, digitale voetafdruk enz…. De kennis van de verschillende functionele, kwalitatieve en kwantitatieve parameters wordt verkregen door eigen gespecialiseerd technisch en biomechanisch onderzoek, stapanalyse en eventueel een computeronderzoek. Deze verworven kennis geeft een causaal beeld van de klacht en/of symptomatologie weer, om van hieruit de normale voetfunctie opnieuw te herstellen.
Behoudens specifieke vervaardigingsmaatstaven voor bepaalde codenummers, worden orthopedische schoenen gemaakt met bovenleder en voeringleder, en eventueel andere bovenwerkmaterialen, van 1ste keus. Het onderwerk heeft een binnenzool uit halsleder of gelijkwaardig materiaal, en de loopzool in leder of in een combinatie van leder, rubber en vervangingsstoffen; dit in overeenstemming met de orthopedische, functionele en gebruikmatige vereisten van het geval.
Hernieuwing termijn is jaarlijks, tussenkomst van uw betalingsorganisme jaarlijks ± € 141, moet voorgeschreven worden door een geneesheer specialist.
- Bij ernstige voetwonden kan de orthesist ook een diabetische boot met een ingewerkte op maat gemaakte orthopedische zool aanleggen bij de patiënt. Deze boot vervangt een gipsverband. De boot kan gemakkelijk dagelijks afgedaan worden om de wonde te verzorgen. Deze verstrekking is volledig terugbetaald door uw betalingsorganisme mist een voorschrift van een geneesheer specialist.
Hernieuwingsperiode is om de 3 jaar.
- Tenslotte kan hij ook een orthese maken bestaande uit voet- en onderbeensegment, een loopzool en een op maat ingewerkt voetbed.
Copyright onbone
Orthesist aan het werk
Foliepassen
Modelleren