Behandelingen voor een diabetesvoet

De behandeling varieert van het type aandoening en de gradatie hiervan. Hieronder geven we een overzicht van enkele typische behandelingen die eventueel ook voor of na een eventuele heelkundige ingreep worden toegepast.  

Medische pedicure 

Een medische pedicure en een podoloog kunnen de eerste zorg bieden aan een diabetesvoet. Typische behandelingen zijn het verwijderen van eelt, behandelen van likdoorns, schimmelnagels of ingegroeide nagels. 

Globaal genomen is de rol van een medische pedicure dus verzorgend (preventief) of gericht op zorg na een behandeling. Zij beschikken niet over een RIZIV erkenning voor het aanbieden of maken van orthesen, orthopedische schoenen of steunzolen en therapeutische kousen. Hiervoor brengt u best een bezoek bij een erkende erkend orthesist, bandagist of orthopedisch schoentechnoloog waardoor u in aanmerking komt voor terugbetaling. 

Drukontlasting

Een wonde geneest best wanneer er niet teveel druk rond ontstaat. In het geval van een kleine wonde kan dit met een speciaal vilt wat voor een minimale drukontlasting zorgt. Eventueel voorziet men een orthese die de druk tussen de tenen wegneemt. 

Er kan ook voor een speciale drukontlastingsschoen gekozen worden, deze schoen neemt de druk weg op de voorvoet of op de hiel. Dit wordt toegepast om een wonde te laten genezen al dan niet na een ingreep. 

Voor een tijdelijke of eerder permanente drukontlastingsschoen kan u terecht bij een orthesist of een orthopedische schoentechnoloog.  

Compressietherapie

Gezwollen voeten vertragen de genezing, je kan dus best speciale windels of steunkousen dragen om de zwelling tegen te gaan. Een erkend bandagist (eventueel in een voetkliniek) kan hier een professionele behandeling aanbieden zoals therapeutische elastische kousen en armkousen die speciaal aangepast zijn voor diabetespatienten die aan lymfoedeem lijden. Of sokken die niet drukken en naadloos zijn zodat ze de diabetesvoet niet kunnen kwetsen. 

Immobilisatie (vooral van toepassing bij een Charcotvoet) 

Een Charcot voet is een specifiek probleem van een diabetesvoet waarbij enkele botten van de voet als het ware ‘instorten’. Het gevolg zijn vormafwijkingen in de voet en problemen bij het wandelen. Indien zich nog geen wonde voordoet, kan er geopteerd worden voor bijvoorbeeld een langdurige gips om het bot langzaam te laten rusten en herstellen. Hierna wordt meestal geopteerd voor een speciale schoen (op maat ontworpen door een orthopedische schoentechnoloog) die het bot eveneens laat rusten.  

Verloop van een heelkundige behandeling 

Na een ingreep is het de doelstelling om de patiënt zo comfortabel mogelijk bewegingsvrijheid te bieden in combinatie met het zoveel mogelijk wegnemen van druk op de voet zodat deze in de mate van het mogelijk kan rusten of herstellen. De bandagist staat in voor de aanmaak van hulpstukken uit textiel of kunststof terwijl de bandagist en orthopedische schoentechnoloog orthopedische schoenen en steunzolen op maat maakt. Eventueel wordt ook een orthesist ingeschakeld voor specifieke extra ondersteunende orthesen.

Voor deze hulpmiddelen voor nazorg kan u terecht bij een erkend orthesist, bandagist of orthopedisch schoentechnoloog. Zij zijn erkend door het RIZIV voor terugbetaling.